Blogginlägg

SAP for banking – så fungerar basen i Applicons kärnbankslösning

Komplext, stort och rörigt, eller ett beprövat affärssystem med innovationskraft i världsklass? SAP har ett obestridligt rykte – men som bankplattform och affärssystem har de en ledande position på marknaden som är svår att konkurrera med. Här berättar vi mer om SAP for banking, hur det utgör basen i vår kärnbankslösning, och varför du inte kommer att ångra det en enda sekund i ett samarbete med oss.

Share

SAP-for-banking

Vi på Applicon gör den komplexa finansvärlden enkel. SAP for banking är i grunden i våra kärnbankslösningar – vilket innebär att vi också gör den komplexa SAP-världen enkel för alla våra kunder och deras medarbetare som arbetar med systemet. Därför är det viktigt för oss att förtydliga vilka fördelar plattformen faktiskt innebär för ditt projekt och framtida kärnbanksbyte. När du samarbetar med oss kan vi lova att du kommer se på SAP med helt nya ögon än tidigare.

SAP for banking – världsledande affärssystem i bankformat

Som ERP-plattform är SAP beprövat världen över av ett flertal olika verksamheter. Med storleken kommer också helheten – där man med SAP får ett helt ekosystem av moduler och lösningar som kan stötta alla olika delar i din bank, exempelvis treasury. SAP är ett medarbetarverktyg, ett affärssystem och en banklösning i ett – vilket gör att professionella verksamheter kan bygga hela plattformar på detta system, och vara garanterad tillgång till allt som kan behövas för utveckling av sin kompletta affär.

Den totala integrationen mellan de olika systemen är kanske SAP:s främsta fördel, med en användarstruktur som är likadan oavsett vilket system du arbetar i. Bankernas stora behov av integrerade system kräver en enhetlig grund – vilket SAP:s helhet säkerställer. SAP har dessutom en pålitlig driftsäkerhet och går att leverera såväl on premise som helt och hållet i molnet – eller i en kombination mellan moln och mark.


Stabilt, snabbt och säkert i en standardplattform

Med SAP:s storlek kommer också en stabilitet och säkerhet som få lösningar kan konkurrera med. Många tror att bara för att man använder SAP så måste man automatiskt välja standard – men det går att kombinera det bästa av två världar. Systemet har en standardutvecklingsmodell där man som kund själv kan skapa egna lösningar för att helt och hållet anpassa systemet till sin verksamhet.

Läs mer: Skräddarsydd banklösning vs standardplattform

Innovation och utveckling i världsklass

Det är inte bara styrkan och stabiliteten i systemet som utmärker SAP, utan de besitter också en enorm innovationskraft som ingen konkurrent har råd till. SAP driver aktiv utveckling med hjälp av allt från prediktiv analys och machine learning till blockchain, och skapar implementationer mot dessa tillämpningar som inte går att hitta någon annanstans. 

SAP Fioneer – en ny lösning för bank och finans 

SAP har länge varit en framgångsrik plattform för bolag inom bank- och finansbranschen – där mer än 800 av världens 1000 bästa banker använder SAP. I september 2021 tog SAP ytterligare ett kliv för att förbättra sitt erbjudande till bank- och finansbranschen genom SAP Fioneer. SAP Fioneer är ett nytt bolag som är delägt av SAP och som helt fokuserar på innovation inom SAPs bank- och finanslösningar. Med SAP Fioneer kan vi tillgodose de behov av snabbhet, skalbarhet och kostnadseffektivitet som krävs för att bygga en konkurrenskraftig bank för framtiden.

Vi säkerställer att du får nytta av innovationskraften

Som enskild verksamhet kan det vara en utmaning att överhuvudtaget förstå vilken storslagen produktutveckling som sker bakom kulisserna på SAP – och det är här vi på Applicon kommer in i bilden. Som kund hos oss säkerställer vi att du får nytta av all denna kraft, genom att skräddarsy för att dina anpassningar ska vara helt kompatibla med produktsystemet. Med hjälp av Applicons öppna API:er kan du exempelvis forma helt egna gränssnitt, där bankens identitet och funktionalitet kommer till sin rätta. Vi tar ansvaret för att framtidssäkra svenska bankers plattformar med SAP:s utvecklingsstyrka i grunden – kombinerat med vårt eget agila och kundnära arbetssätt. 

Kraftfull databas för snabbare hantering av data

SAP for banking innefattar även en snabb och kraftfull databas som i framtiden kommer att vara helt oumbärlig för att dra nytta av all den information och data som bankerna sitter på. Vi på Applicon ser att banker framöver har möjlighet att jobba i realtid med data för att analysera beteenden och behov, och forma ännu bättre, individanpassade kunderbjudanden. Med HANA, SAP:s primärminnesdatabas, får du just den hastighet som krävs för att kunna arbeta aktivt med denna typ av analys och rapportering på daglig basis. I slutändan ger det inte bara bättre konkurrensmöjligheter för din bank – utan även en bättre användarupplevelse, både för kunder och medarbetare.

Läs mer: Hur framtidssäkrad är din bank, egentligen?

Den bästa kombinationen för din kärnbanksplattform

Applicon är en av SAP:s största servicepartners i Norden, och för medelstora och små banker i Sverige är det vi som hanterar implementationen genom SAP. Som kund hos oss får du nytta av all den kraft och utveckling som finns i SAP:s plattform – utan att själv någonsin behöva hantera den komplexitet som deras stora system innebär. Vi ansvarar för hela implementationsresan – från behovsanalys till integration med andra aktörer – och det viktigaste för oss är att alltid ha dina behov och förutsättningar i första rummet.

Nyfiken på hur det funkar? Det här innebär en kärnbankslösning från Applicon

Guide  Så lyckas du med implementeringen av en ny kärnbankslösning Ladda ner guide